Zoek(t) en gij zult vinden

“Heb je ook noten van dat liedje?”…”Ik kan geen bladmuziek vinden”…

“Heb je ook noten van dat liedje?”…”Ik kan geen bladmuziek vinden”… Deze vragen krijg ik wel eens gesteld. En tegenwoordig is er veel bladmuziek te vinden op internet. Maar hóe zoek je dan? Je kan natuurlijk googelen; ‘nummer + bladmuziek’ intypen. Maar bij engelstalige nummers – of buitenlandse artiesten – kun je ook het engelse woord voor bladmuziek (sheetmusic ) gebruiken. En variaties daarop kan ook weer verschillende resultaten opleveren. Een voorbeeld van wat ik vaak intype bij google:

Trefwoorden

  • nummer en/of artiest + bladmuziek
  • nummer en/of artiest + sheetmusic
  • nummer en/of artiest + sheet music
  • nummer en/of artiest + sheet
  • nummer en/of artiest + sheets
  • nummer en/of artiest + score

Bij bovenstaande resultaten kun je dan kijken welke ‘hits’ je krijgt, maar vergeet niet om – ná je zoekopdracht – ook eens te kijken bij Google Afbeeldingen.

Pdf

Wat vaak ook loont is, om achter je zoekopdracht “pdf” te typen. Je zou dan de bladmuziek in pdf-bestand kunnen vinden. Dit bestand ziet er altijd goed uit op A4-formaat als je het print.

Zoekmachines

Nu is googelen intussen een ingeburgerd woord, maar er zijn naast Google meerdere zoekmachines, die ook weer andere resultaten kunnen geven met de genoemde zoekwoorden;

En bij die zoekmachines ook weer kijken bij Afbeeldingen.

Bladmuziek-sites

Dan zijn er ook nog website’s met bladmuziek; kijk eens naar mijn bladmuziek.

Naast bladmuziek heb je ook veel site’s met alleen Akkoorden en het engels woord voor akkoorden is Chords.

Verschillende versies

Er kunnen verschillende versies van bladmuziek in omloop zijn, omdat verschillende mensen die bladmuziek maken en op internet zetten. Een gevonden bladmuziek kan dan ook fouten bevatten. Hetzelfde heb je bij Youtube, waar iemand voordoet hoe je een nummer moet spelen. Dus zelf kritisch blijven luisteren – óf je muziekleraar vragen – is geen overbodige luxe.

Bladmuziek kopen

En…wist je dat je bladmuziek ook buiten de deur kan vinden?:) …dus niet op internet, maar in een muziekwinkel…ok…online muziekboeken kopen kan ook…