Oefenen

Op de site,www.dsokids.com (update 2017: www.mydso.com), staan een paar tips hoe je op een betere manier zou kunnen oefenen. Ik heb het enigszins geprobeerd te vertalen naar het nederlands…

Oefening baart kunst? Niet altijd!

Elke goede muzikant weet dat regelmatig oefenen nodig is, maar wist je dat achteloos oefenen je spel slechter kan maken? voordat je je ouders of leraar nu gaat vertellen, dat je besloten hebt om niet meer te oefenen, denk dan aan wie, wat, wanneer, waar en hoe… het helpt je om beter te kunnen spelen, en meer plezier hebben in het muziek maken.

Wie

Jij! ‘goed oefenen’ houdt in dat je ook met je hoofd (gedachten), je lichaam, emoties en natuurlijk de muziek, bezig bent.Je ouders of leraar kunnen je misschien wel vertellen dat je zoveel minuten per dag moet oefenen, maar alleen Jij kan je focussen (met je gedachten en gevoelens) op de muziekstukken of oefeningen die je op dat moment speelt. zodat ze mooi klinken en met overtuiging.

Wat

Op de juiste manier oefenen zodat je vorderingen maakt, houdt in:

 • Warming up.
 • Herhalen van de oefenstof, nummers/liedjes etc… die je al hebt geleerd.
 • Je nieuwe opdracht, taak (huiswerk dus).
 • Iets wat je erg graag speelt, of gewoon voor de gein (of mogelijkheden van je instrument uitproberen, eigen nummer maken).

Wanneer

Dr. Suzuki zegt; “Alleen op de dagen dat je eet!” het beste is dus, om er een vaste gewoonte van te maken, dat het een dagelijkse routine wordt. Als je eenmaal weet dat je op een bepaalde tijd – ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds – oefent, dan zal het minder snel voorkomen dat je het vergeet.

Waar

Dit hoofdstukje stond niet op de engelse site, maar probeer het gewoon uit waar je keyboard of piano het beste kan staan, zodat je het oefenen regelmatig blijft doen en niet vergeet. De ene gaat er vaker achter zitten, wanneer het keyboard in je eigen slaapkamer staat, bij de ander is de woonkamer een betere plek.

Hoe

Dit is een belangrijke vraag! veel leerlingen spelen een muziekstuk of oefening van begin tot eind door (en het liefst snel) bij moeilijke gedeeltes even doorploeteren en klaar..volgende oefening. Beter leren spelen kun je niet ‘kopen’, maar betekent gewoon veel (regelmatig) oefenen, en vooral ‘goed doordacht’ bezig zijn. Een paar tips:

 • Ga doelen stellen in elke oefening (bijvoorbeeld, de tellen -het ritme- goed, of vingerzetting of juist een moeilijke gedeelte uit het hoofd etc…)
 • Weet hoe het moet klinken.
 • Pak het moeilijkste – of met de meeste uitdaging – het eerst aan.
 • Verdeel het muziekstuk in kleinere gedeeltes.
 • Heb je het stukje (misschien die 2 moeilijke maten) eenmaal door, herhaal dat stukje dan nog een paar keer.
 • Voordat je stopt met oefenen (op dat moment), speel het gehele stuk nog een keer door.
 • Veel plezier! (niet onbelangrijk:))

Nog een paar tips:

Oefen slim

Iets vijf keer overdoen, dan een paar minuutjes iets ander spelen en dan nog eens vijf keer, heeft meer effect dan hetzelfde 25 keer achter elkaar te herhalen. Zo krijg je een veel beter resultaat als je per dag drie maal vijftien minuten studeert, dan 1 keer een heel uur achter elkaar.

Begin niet steeds ook aan het begin van het stuk te studeren, maar ook eens in het midden of vlak voor het einde. Je voorkomt dan dat je een heleboel stukken van het begin goed kan spelen en de rest een beetje.

Als je een stuk een poosje heb laten rusten omdat je het gevoel kreeg dat je er niet meer mee verder kwam, kan het daarna blijken of het vanzelf beter is geworden. Allerlei dingen waar je eerst problemen mee had lukken in eens zonder markeren, andere problemen lijken gewoon spoorloos verdwenen.