Keyboardconcours 2012 in Kampen

De 4de editie van het keyboardconcours georganiseerd in en door Quintus Kampen met medewerking van Harold Beukers (Docent De Meerpaal) – is een geslaagde dag geworden. En een succes voor mijn leerlingen, waar ik zeer trots op ben!

Niveau A

Angél wist de 1ste prijs in de wacht te slepen door het begindeel van ‘He’s a Pirate’ te spelen; een strakke en foutloze uitvoering! David – de 2de prijs – liet een mooie uitvoering horen van ‘The Love Story’ (‘Where do I begin’), en Janiek – de 3de prijs – speelde Rock Along.

Allen hebben ook het verplichte stuk ‘Time-Out’ gespeeld; een lastig stuk waar je met links akkoorden speelt en rechts de melodie, en halverwege ineens moet omschakelen naar: Rechterhand akkoorden en links de melodie, en aan het eind wéér omschakelen. Twan van Os (leerling), Jaïr Veennema (leerling) en Henriëtte Welmers (leerling), Margriet Eijken (geen leerling van mij) die ook meededen, vielen net buiten de prijzen.

  1. Angél ten Voorde (leerling Harold. ¾ jaar les)
  2. David Issa (leerling Harold. ½ jaar les)
  3. Janiek Schrijer (leerling Harold. 2½ jaar les)

Niveau B

Roy – 1ste prijs – had als vrije stuk ‘The Riddle’;een lastig stuk waar Roy erin slaagde het keyboard met ‘fill ins’ te bedienen, ondanks de vele – na elkaar – opvolgende akkoorden.

  1. Roy de Putter (leerling Harold. 2½ jaar les)
  2. Martijn van Ginkel (leerling van Hans Noordhof, IJsselmuiden)
  3. Maarten van Ittersum (leerling van Hans Noordhof, IJsselmuiden)

Robert van den Belt (geen leerling van mij) – 2 jaar terug 2de bij A-niveau – viel net buiten de prijzen.

Niveau C

Bij het hoogste niveau, waren er slechts 2 deelnemers. Menno had een geheel eigen compositie geschreven, en maakte gebruik van de mogelijkheden van het keyboard (fill ins, verschillende geluiden, pianotechniek, synth-solo, ‘finger on bass’) en het eind van z’n nummer (outro) sloot hij af op de vleugel. Berry speelde op de vleugel ‘Bohemian Rhapsody’; technisch een lastig piano stuk die hij goed uitvoerde. Het verpichte stuk was ‘Funky Keys’; de naam zegt het al, een funky nummer!

  1. Menno de Boer (leerling Harold. 8½ jaar les)
  2. Berry Doppenberg (leerling Harold. ½ jaar les!!)

De kandidaten werden beoordeeld door een Jury, bestaande uit: Willem Aukema, Michiel Merkies (voorzitter) en Raymond Bruinsma. Willem Aukema en Michiel Merkies hebben de methode “Keyboard World” (4 delen) geschreven, die ik onder andere gebruik in de lessen. De verplichte stukken kwamen ook uit deze methode. Projectleider Harry Hamer sprak het pubiek – van ouders en familieleden – steeds toe, en leidde het programma.
De prijzen in alle categorieën bestonden uit:
1ste prijs = trofee+30 euro; 2de prijs = 20 euro; 3de prijs =15 euro.

Tijdens het juryberaad én na afloop van het concours was er gelegenheid om andere keyboards uit te proberen; Muziekcentrum Oostendorp was aanwezig en had onder andere de nieuwste Yamaha Tyros 4 en een elec.piano, de ‘Digital Classic’ opgesteld.