Inrichten online les (2)

De afgelopen dagen zijn er geen nieuwe blogs geschreven. Echter heb ik niet stil gezeten. Daarom even een korte update.

Online sessie

Zaterdag 28 maart heb ik in de ochtend met enkele leerlingen de verbinding getest en het lesgeven uitgeprobeerd. De kwaliteit van beeld en geluid was wisselend. Soms was het beeld wazig, geluid vervormd. Geluid wordt soms ook ‘afgeknepen’ als het te zacht is (bijvoorbeeld bij het zachter worden bij lange noten van pianogeluid). Dit laatste heeft waarschijnlijk te maken met ‘noise reduction’ (onderdruk omgevingsgeluid). Via geluidsinstelling is dit eventueel te regelen. Voor spraak is het juist wenselijk om noise reduction áán te zetten, maar bij muziek misschien weer beter van niet.

Videobellen

Voor het videobellen heb ik gekozen voor Whereby. Ik heb zelf gratis een account aangemaakt. De leerling hoeft dat níet te doen. Via https://whereby.com/user *) kun je je naam invullen en ‘aankloppen’ (knock). Er is verder géén code en wachtwoord nodig, of iets moeten installeren.

Afgelopen week hebben aardig wat leerlingen gebruik gemaakt van de online lessen. Het was leuk en goed om elkaar weer te zien! Ook goed om ze achter hun eigen instrument te zien.

Naast Whereby heb ik 1x Skype gebruikt (werkt bij mij op dat moment alleen op telefoon, niet handig voor mij) en 2x Zoom gebruikt (1x lijkt het iets betere kwaliteit in beeld, bij de 2e leerling was de kwaliteit in whereby heel erg slecht en juist in Zoom heel goed te doen. Ik weet niet of het op dezelfde laptop/tablet was).

*) voor leerlingen, let op: de juiste link heb ik via de mail verstuurd

Ervaringen

  • Voor beter beeldkwaliteit: Zit níet met je rug/muziekinstrument vol tegen het licht (raam). Het is beter als het daglicht op je gezicht/instrument schijnt.
  • Houd je laptop/mobiel/tablet stil; plaats het bijvoorbeeld op een tafel/kruk/…
  • Indien aanwezig van snellere internetverbinding dan is dat duidelijk merkbaar! (Internetkabel/4G netwerk). Tip: zoek op “speedtest” in google.
  • Wil je naast het videobellen ook tegelijk even contacten via gewoon bellen met je telefoon; zet de mic eerst op MUTE (in Whereby). Anders gaat het hinderlijk rondzingen (irritante pieptoon die niet stopt).
  • Soms, bij slecht of dof geluid als de leerling speelt, dan zet ik de mic ook op mute. Het geluid is in sommige gevallen dan beter en helderder. Af en toe vergeet ik daarna weer de mic aan te zetten als ik iets zeg 😛
  • Wees bewust van vertraging in een videogesprek. Het heeft wel iets grappigs.
  • Voor de leerling: Ik hoef niet perfect de toetsen in beeld te zien. Met goed geluid kan ik een heleboel horen. Daarnaast is het een goede extra gehoortraining voor mij! 🙂

Tussendoor leuk om te vermelden: Een leerling heef de kennismakingscursus van 8 lessen er op zitten en heeft zich daarop ingeschreven voor de reguliere les: De eerste inschrijving voor online les!

Het keyboard heb ik weer even opgeruimd (afgelopen week vrijwel niet gebruikt). Daarvoor in de plaats mistte ik wel een 2de monitor. Lesrooster, notities, googelen op nummers/bladmuziek etc…netwerkkabel opgehaald bij De Meerpaal (ik wist niet zeker of de kabel wel lang genoeg was uit m’n lokaal, daarom heb ik ook direct maar een kabel online besteld).

Hieronder een foto; het ziet er nog niet profi en gelikt uit. Maar met kleine stapjes kom ik steeds verder.

2de camera

Af en toe zette ik de 2de camera in (camera van mijn mobiel Samsung S7). Ik mis dan echter internetsnelheid (telefoon gaat uiteraard via wifi). Een iPhone of iPad (nieuwere versie) kun je met een internetkabel aansluiten, maar daarvoor heb je soms meerdere verloopstekkertje of kabels nodig (best wel prijzig). Op een Adroid werkt het blijkbaar niet (?) en mijn iPad2 is te oud (voor zover ik het kon vinden).

Kun je me helpen?

Ik ben op dit moment niet in het bezit van een webcam en weet niet of je met een webcam nu wel of niet kan inbellen bij videobellen. Anders gezegd: kan ik met videobellen zowel de camera van m’n macbook pro, en daarnaast een webcam (richtend op de toetsen van bovenaf) gebruiken? Ik weet het niet en kan het niet vinden.

Mocht je dit lezen en mij kunnen helpen met antwoord/tips. Graag!

De internetkabel is ook mooi…goed…euh… rédelijk weggewerkt en alle deuren (meterkast, praktijkruimte) kunnen sluiten zonder last te hebben van een kabel.