Hanon

In de les Hanon aan het oefenen (techniekoefeningen)
Zegt de leerling ineens heel droog…”Verveelde die meneer zich?”
Leraar: “Wie?” (kijkend naar buiten)
Leerling: “Hanon”

“Charles-Louis Hanon (2 juli 1819–19 maart 1900) was een Franse pianopedagoog en componist. Hij werd bekend door zijn werk De virtuoze pianist in 60 oefeningen dat een standaardwerk werd voor vele moderne pianoleraren.” [Bron: wikipedia].

Vandaag laat ik alleen de eerste oefening zien. Op deze site kun je van de eerste 20 oefeningen de noten bekijken: https://www.hanon-online.com.

Hanon 1

De eerste oefening lijkt op “Boer daar ligt een kip in ‘t water”. Let er op dat je eerst netjes, duidelijk, rustig, ontspannen speelt (dat lijken veel dingen om op te letten!)

Speel het door totdat je één oktaaf hoger bent en dan weer terug. Doe het echter eerst langzaam!
Ook is het leuk om met metronoom te spelen. Ik speel hieronder met de metronoom op de 2e tel (of eigenlijk op de 1ne…lastig uit te leggen; de video maakt het duidelijk)

Toen ik nog student was, speelde ik de eerste 20 oefeningen – vooral het laatste studiejaar – regelmatig.
Ook met variaties (swing, of andere ritmevariates, legato, staccato, andere toonsoort).

  • Duidelijke video waarin de eerste 10 worden uitgelegd: https://youtu.be/HBWa2S_cWkA
  • Een ware ‘marathonoefening’; Deze pianist speelt alle 60 Hanon-oefeningen (dat denk ik; ik heb het niet helemaal afgekeken). Duurt ruim anderhalf uur lang. https://youtu.be/9bHBmtjLedo (doe dit liever niet na)

Bij de oefeningen wordt best veel van je spieren/vingers gevraagd. Dus let op bij enige vermoeidheid of als het ‘krampachtig’ aanvoelt. Het klinkt raar van een muziekdocent, maar doe van deze oefeningen niet direct teveel.