Four Chord Song

Four Chord Song, ofwel, Vier-akkoorden-lied is een begrip (geworden). Het zijn vier akkoorden die goed bij elkaar passen en komt in grote mate voor in bekende songs [wikipedia.org/wiki/List_of_songs]. In de les gebruik ik deze vier akkoorden regelmatig. Juist zonder noten en uit het hoofd, wat dan soms ook een nadeel kan zijn “hoe moest het ook alweer”. Al langer bedacht ik mij dat het een goed idee zou zijn, om m’n website ervoor te gebruiken. ‘Geen tijd hebben’ was in m’n gedachte vaak een smoesje. Die smoes kunnen we in de prullenbak gooien.

De vier akkoorden zijn: | C | G | Am | F |
Een tweede variant is | Am | F | C | G | en volgens mij komt deze variant juist nog iets vaker voor.
Valt het je al op dat de volgorde hetzelfde is, maar je begint met het Am-akkoord?

Wil je de wikipedia-lijst (link hierboven) beter begrijpen: Met I-V-vi-IV bedoelen ze C-G-Am-F (vi-IV-I-V = Am-F-C-G). Dit is echter ook weer niet helemaal correct, want omdat liedjes in diverse toonsoorten staan, hebben ze de trappen genoemd (genoteerd in de romeinse cijfers). Maar daar ga ik nu nog niet verder op door.

De vier akkoorden

Niet zichtbaar? bekijk het dan hier: Akkoorden C G Am F
Akkoordenschema-CGAmF

Een video waarin je kan zien hoe de akkoorden met RH gespeeld wordt.

Noten

In noten ziet het er zo uit.

Rechterhand liggend akkoord, linkerhand kwartnoten

Ok, en nu met de LH de bas erbij: je speelt gewoon de grondtoon (dit zijn – uiteraard – de basnoten: c, g, a, f)

 

 

 

……………………………..

… Aan deze blog wordt morgen (zondag 22 maart) maandag 23 maart verder gewerkt …

……………………………….

* [ Update 26 maart: een vervolg is hier: Deel 2 ]

23 Maart

Ik heb nog steeds geen update. Maar ik ben wel bezig geweest hoor!
Ik zal het bewijzen met foto’s (en 2 korte filmpjes).

Filmen

Hoe ga ik filmen? Het filmpje hierboven heb ik met de mobiel in m’n linkerhand, m’n rechterhand – spelend op de toetsen – opgenomen. Maar hoe kan ik opnemen als ik met beide handen op de toetsen zit?
Poging 1: Met de laptop opnemen. Dat lukt niet goed, omdat wij een poes (!) hebben, die in sommige dingen (snoertjes) een speeltje ziet. Ziet foto.

Het filmt ook niet ideaal. Het leek me ook beter om de handen van bovenaf te filmen. Daarmee kwam poging 2. Zie foto (2 keyboardstandaards+een plank er bovenop)

Roos (zo heet onze poes) kijkt mee en vraagt zich af of het niet veel makkelijker kan…

In de plank heb ik een gat geboord waar de camera van de telefoon goed doorheen kan filmen.

Voor een foto is de afstand voldoende. Maak ik echter een filmpje dan zoomt mijn camera ietsjes in (misschien kan ik dat instellen in m’n mobiel maar dat moet ik nog uitzoeken). Dus, gezocht naar iets, waarmee de plank (lees=telefoon) hoger komt te liggen. Zie foto.

Vervolgens heb ik een filmpje kunnen maken, maar die moest een kwartslag gedraaid worden…en dat kun je beter eerst doen, voordat je het upload naar youtube. Het uploaden, of eigenlijk, het ‘verwerken’ in youtube duurde ook nog eens behoorlijk lang.

Maar…hopelijk kan ik zo vanaf morgen meerdere filmpjes maken!

Roos

Wie is Roos (onze poes)?

Af en toe kan ze ook actief zijn hoor.