Apps voor noten lezen

Hieronder staan 2 gratis apps in het kort beschreven. Handig om het noten lezen te oefenen.

“Ik ben benieuwd wie de apps uitprobeert en mijn scores weet te verbeteren!”

Sight Reading Trainer


Sight Reading Trainer helpt je om noten te leren lezen. Je speelt hierbij op je keyboard/piano de juiste noot en de app herkent op gehoor welke toets je hebt gespeelt! De app geeft aan of je te hoog of te laag hebt gespeeld. Bij een akoestische piano is het belangrijk dat de piano wel goed gestemd is, het kan anders zijn dat de app denkt dat je iets te hoog of te laag hebt gespeeld, terwijl je de noot wel goed gelezen had:). Als je de app ge├»nstalleerd hebt, kun je via ‘help’ meer info lezen om het eventueel te kunnen verhelpen.

In de les heb ik deze app gebruikt en kwam er al snel achter dat jezelf wel stil moet zijn, anders geeft de app direct bij elke opmerking die je zegt dat het iets te hoog of te laag is…niet praten of zuchten dus, bij het spelen:)

Het doel is om zoveel mogelijk noten goed te hebben binnen een minuut. Je begint door op ‘oefeningen’ te klikken en dan de keuze te maken uit de F-sleutel (Linkerhand) of G-sleutel (Rechterhand). Je kan dan nog weer kiezen uit 4 niveaus: ‘Beginner’, ‘Makkelijk’, ‘Gemiddeld’ en ‘Moeilijk’.

Mijn High score (Beginner) voor de rechterhand is 1930.
M’n High score (Moeilijk) voor de rechterhand is 345.

Link: sightreadingtrainer

SolfaRead


Mocht je graag notenlezen willen oefenen, maar je hebt geen instrument bij de hand dan is SolfaRead een handige app. Je kan kiezen uit verschillende muzieksleutels en 5 levels.

Hieronder staan mijn scores.

Link: solfaread

Ik ben benieuwd wie de apps uitprobeert en mijn scores weet te verbeteren!