Aanschaf digitale piano (2017)

“Ik heb vooral gekeken naar hoe de toetsen spelen, aanvoelen en hoe het klinkt. In mijn achterhoofd houdend wat ik een beginnende leerling kan adviseren die er thuis op wil spelen.”

Oostendorp Muziek

Vorige week – woensdag 23 augustus (2017) – Ben ik in Oostendorp Muziek geweest, om diverse digitale piano’s uit te proberen.

Van internet had ik al veel reviews gelezen en aan de hand daarvan een lijstje gemaakt, in de hoop dat enkele van die piano’s ook aanwezig zou zijn. Ze stonden er vrijwel allemaal! Nu is de insteek van deze blog niet om een bedrijf aan te prijzen, maar het is een muziekwinkel die al een geruime tijd bestaat (40 jaar!) en heel veel keuze in toetsinstrumenten. In alle rust heb ik ook de toetsen kunnen en mogen uitproberen (inclusief koffie:)). Nogmaals dank daarvoor.

Ik heb vooral gekeken naar hoe de toetsen spelen, aanvoelen en hoe het klinkt. In mijn achterhoofd houdend wat ik een beginnende leerling kan adviseren die thuis er op wil spelen.

Roland FP-30


Om direct maar met de deur in huis te vallen:
Ik weet niet of het komt omdat ikzelf de Roland piano’s gewend ben, maar de Roland FP-30 is mij het meest bij gebleven. Het was de 9e piano die ik uitprobeerde en – niet gelogen – bij de eerste toets-aanraking keek ik of het geluid via externe speakers ging. Nee dus, het geluid komt echt uit zijn eigen speakers! In het laag erg goed, ook in het hoog blijft het realistisch klinken. De toetsen spelen fijn.
Het leuke was – vond ik – dat er geen prijzen bij de piano’s stonden en gokte de prijs veel te hoog. Ik was verbaasd over de zeer scherpe prijs van € 564,-.

Nu wil ik niet verder uitgebreid van alles opschrijven; zie hier de specificaties (in de winkel stond overigens een witte uitvoering).

Nog wel 2 aandachtspunten:

 1. mocht je de Roland FP-30 willen uitversterken dan heeft deze piano – vreemd genoeg – geen gangbare output, maar gaat het via de koptelefoonuitgang (mini-jack). Voor op het podium is het niet aan te bevelen, maar voor thuis is het voor mij geen probleem.
 2. Het bedieningsgemak is bij de Roland in het algemeen iets minder doorzichtig. De handleiding biedt uitkomst en dan blijkt dat de Roland FP-30 veel mogelijkheden heeft!

Echter, deze 2 bovengenoemde punten wegen niet zwaar als je vooral thuis piano wilt spelen en is deze piano voor mij de winnaar.

De Roland RD-2000 speelt nog fijner, de beste toetsen die ik uitgeprobeerd heb, wat mij betreft (mijn persoonlijke voorkeur). De prijs is er dan ook naar, € 2499,- en is dan ook meer weggelegd voor de professionele musici.

Yamaha P-45, P-115, P-255

Eigenlijk was ik – op weg naar Wezep – vooral benieuwd naar de Yamaha serie: de P-45 (€ 464,-), P-115 (€ 670,-) en de P-255 (€1443,-). En dan vooral om het verschil te voelen en te horen tussen deze 3 piano’s. Uiteraard speelt de P-255 beter, wel jammer dat je er dan weer zoveel meer voor moet betalen.
Ik heb dus in de winkel niet veel verder gekeken naar wat je er allemaal meer voor krijgt.
Youtube biedt uitkomst: Yamaha P-115 vs P-255. Via het filmpje wordt duidelijk dat de P255 echt wel zijn prijs waard is, maar dan moet je het ook kopen voor de mogelijkheden die het biedt, of als je iets wilt aanschaffen waar je een langere tijd op vooruit wil. De prijs ligt echter ruim boven de 1000 euro.

Wat mij bij de Yamaha P-115 in het begin wel opviel is dat er weinig galm op zit en was benieuwd of je dit ook kan instellen. Het kan ook zijn dat mijn oren te kritisch waren, dus hier moet je niet zwaar aan tillen. Overigens is het niet verkeerd om juist met weinig galm te oefenen/spelen. Je wordt zelf meer gedwongen om goed/netjes te spelen. Te veel galm kan je te snel een tevreden gevoel geven over je spel; het kan je spel verbloemen.

Op blz 16 van de handleiding lees ik dat je inderdaad de galm kan instellen!

Een ander filmpje vergelijkt de P-45 en de P-115.

Sowieso is er heel veel info / vergelijk te vinden op youtube. Erg leuk om naar te kijken, en handig om die info mee te nemen naar een muziekwinkel en daar zelf ervaren hoe de toetsen spelen en klinken.

Mocht je keuze vallen op de Yamaha P-115, maar het budget laat het niet toe, dan is de Yamaha P-45 een prima keuze. Muziekhuis Oostendorp heeft dan echter 2 eigen merken die je zou moeten vergelijken (deze 2 piano’s staan op de begane grond in de winkel); de Entrada D110 en de Amadeus D310 (€ 599,-); De laatstgenoemde heeft dan mijn voorkeur. Hij speelt iets fijner en een beter geluid.

Beide piano’s hebben een luxe uitstraling. De USB/MP3-ondersteuning + inruilgarantie van 3 jaar (lees hierover meer op hun site) maakt de Amadeus D310 extra aantrekkelijk.

Overige Piano’s

Piano’s die ik uitgeprobeerd heb, maar nog niet vermeldt zijn:

 • Casio CDP 130: meer ‘hak’-geluiden, duidelijk hoorbaar bij volume uit. Toetsen stuiteren iets meer. (niet mijn advies)
 • Yamaha CP-40 Stage: nog betere toetsen dan de Yamaha P-115. De prijs ligt dan ook ver boven de 1000 euro.
 • Kawai ES 8: toetsen goed (prijs ligt ook boven de 1000 euro).
 • Amadeus Stage 1: toetsen iets minder dan de Yamaha P-45; voelt toch iets goedkoper. Wel iets meer galm, speelt wel lekker. Een voordeel is de USB/MP3-aansluiting. De prijs (maandaanbieding, lees ik op de site): 299 euro.
 • Casio Privia PX-160: toetsen goed. Na iets langer er op gespeeld te hebben, voelen de toetsen toch plastic aan. Het laag vond ik niet zo sprekend, ergens hoorde ik een soort tik/bel in het laag (links).
 • Kawai ES 110: de toetsen voelen voor mij aan alsof er al heel veel op gespeeld is. Het laag en hoog klinkt dan wel weer ok.

Piano’s die ik waarschijnlijk over het hoofd heb gezien, maar wel het vermelden waard zijn:

 • Yamaha DGX-660 (853 euro)
 • Korg SP-280 (699 euro)

Conclusie

Bedenk goed wat je zelf belangrijk vindt en wat je denkt te zullen gebruiken (kijkend naar de mogelijkheden die op de piano’s zitten). Ik vond persoonlijk bijvoorbeeld de Roland FP-30 goed klinken over z’n eigen speakers, maar als je toch al weet dat je bijna alleen maar met hoofdtelefoon op gaat oefenen en spelen, dan moet je niet zomaar blind op mijn voorkeur afgaan, maar heb je misschien een betere koop aan – bijvoorbeeld – de Yamaha P-115 (test de piano’s dan ook met hoofdtelefoon!). Vind je echter belangrijk dat de piano ook goed moet passen in je woonkamer, dan is Amadeus D310 – naast een goede piano – een mooi meubelstuk.

Tip

Een tip voor al m’n leerlingen die een digitale piano willen aanschaffen tussen de 300-700 euro:
neem het lijstje hieronder mee naar Oostendorp Muziek en probeer ze allemaal uit. Luister behalve naar de piano’s ook goed naar je eigen gevoel want jij moet er vooral op spelen en niet iemand anders. Het lijstje hoeft niet compleet te zijn. Laat je informeren door een van de verkopers.

De prijs (van hoog naar laag) achter de modellen zijn van augustus 2017.

 • Kawai ES 110 (€ 689,-)
 • Yamaha P-115 (€ 670,-)
 • Amadeus D310 (€ 599,-)
 • Roland FP-30 (€ 564,-)
 • Casio Privia PX-160 (€ 549,-)
 • Entrada D110 (€ 477.-)
 • Yamaha P-45 (€ 464,-)
 • Amadeus Stage 1 (€ 299,-)

De bronnen die ik van tevoren bekeken heb en bruikbare links om te gebruiken bij de zoektocht naar een aanschaf van een digitale piano: